Kuchnia

Sosy, zapiekanki, spaghetti

Mac and cheese z kurkami
Składniki:
300 g makaronu
350 ml mleka
2 łyżki masła
2 łyżki mąki pszennej
200 g kurek
100 g szynki parmeńskiej (może też być inna)
garść pokrojonego szczypiorku (lub natki pietruszki)
1 cebula
250 g startego parmezanu
1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:
Gotujemy w osolonej wodzie makaron al dente.
Cebulę drobno kroimy i podsmażamy na maśle razem z kurkami.
Kroimy szynkę i dodajemy ją do kurek, całość mieszamy.
Następnie przygotowujemy sos beszamelowy. Rozgrzewamy masło i dodajemy do niego mąkę. Wszystko lekko podsmażamy. Potem stopniowo dodajemy mleko intensywnie mieszając trzepaczką, aż wszystko połączy się w jednolitą masę. Potem jeszcze chwilę gotujemy sos doprawiając go solą, pieprzem i gałką muszkatołową do smaku. Odstawiamy aby trochę przestygł (potem można dodać do niego część sera).
Do wysmarowanego tłuszczem żaroodpornego naczynia wrzucamy makaron, następnie kurki z cebulką i szynką, szczypiorek i mieszamy. Polewamy sosem beszamelowym i przykrywamy folią aluminiową.
Zapiekamy ok. 30 min w 180 stopniach.
Po tym czasie zdejmujemy folię i makaron posypujemy serem i wstawiamy raz jeszcze do piekarnika, tym razem ok.10 minut (do czasu, aż ser się rozpuści).

Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation