Kuchnia

zupy

Chłodnik z botwinki
- Pomyslowi.net

Składniki:

1 pęczek botwinki z buraczkami (najlepiej żeby były dość duże)
1/2 pęczka rzodkiewki
1/2 pęczka koperku
1/2 pęczka szczypiorku
400 g jogurtu greckiego
400 g kefiru
1 średni ogórek
2 ząbki czosnku
sól, pieprz, cukier


Botwinkę umyć. Buraczki obrać. Gałązki drobno poszatkować. Całość zalać wodą (tyle żeby tylko zakryć całość wodą). Dodać łyżeczkę soli i łyżeczkę cukru. Gotować ok. 20 minut do miękkości.
Całość przecedzić i wywar odstawić do ostudzenia.
Buraczki pokroić w kostkę.

Kefir wymieszać z jogurtem.
Rzodkiewkę pokroić w półplasterki. Ogórka obrać i pokroić w kostkę.
Szczypiorek i koperek posiekać.
Wszystko razem wymieszać.

Gdy wywar będzie zimny zalać nim mieszankę jogurtową. Wcisnąć dwa ząbki czosnku. Doprawić solą i pieprzem.

Schłodzić w lodówce przed podaniem, najlepiej 3-4 godziny.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation