Kuchnia

ciasta

Sos angielski z truskawkami

Składniki
Sos angielski:
* mleko 3,2 %- 150 ml
* kremówka- 100 ml
* żółtka- 3 szt.
* cukier- 3 łyżki
* wanilia- pół laski
Kisiel truskawkowy:
* truskawki- 300 g
* cukier- 1 łyżka
* skrobia kukurydziana- 1 łyżka lekko czubata
* woda- 1/2 szklanki

Przygotowanie
Sos angielski:
Mleko zagotować z kremówką i ziarenkami wanilii. W międzyczasie ubić żółtka z cukrem na puszystą masę.
Do masy z żółtkami dolać pomału połowę gorącego mleka, dokładnie wymieszać i przelać z powrotem do garnka z pozostałym mlekiem.
Podgrzać na małym ogniu, cały czas mieszając łyżką, aż do lekkiego zgęstnienia sosu- czyli około 2,5-3 minuty (sos powinien oblepiać łyżkę).
Natychmiast zdjąć z palnika, by sos się nie zwarzył. Schłodzić w lodówce.

Kisiel truskawkowy:
Umyte truskawki pokroić na kawałki, zasypać cukrem i odstawić na 10-15 minut, aż puszczą sok.
W tym czasie skrobię dokładnie wymieszać rózgą w 1/2 szklanki wody.
Garnuszek z truskawkami wstawić na palnik, dodać ziarenka z laski wanilii i całość zagotować.
Od razu po zagotowaniu, dolać mieszankę wody ze skrobią i cały czas mieszać, aż do zgęstnienia.
Ostudzić.
Przygotowanie:Na dno pucharków wlać kisiel truskawkowy, a na górę sos angielski. Podawać schłodzone. Z przepisu wychodzą 3 porcje po 250 ml.Smacznego! :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation