Kuchnia

Pysznie - na słodko

Świąteczny migdałowiec -
4 jajka
kostka masła
szklanka mąki
3/4 szklanki cukru drobnego
szklanka zmielonych migdałów
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/3 szklanki chudej maślanki
250 g kandyzowanych wiśni
odrobina margaryny
bułka tarta
cukier puder
ŚWIĄTECZNY MIGDAŁOWIEC - sposób przygotowania:
Do mąki dodajemy kolejno całe jajka, masło, maślankę, cukier, migdały i proszek do pieczenia. Wszystkie składniki miksujemy aż do uzyskania gęstej masy. Wiśnie kroimy na połówki i dodajemy do gotowej masy, delikatnie mieszając (kilka wiśni zostawiamy do dekoracji). Formę do pieczenia smarujemy margaryną i równo wysypujemy tartą bułką. Całą masę przelewamy do formy wyrównując wierzch łopatką. Ciasto pieczemy w temperaturze 180 stopni C przez około 80 minut.Gotowe dekorujemy cukrem pudrem i kandyzowanymi wiśniami.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation