Kuchnia

Przepisy na ciasta i nie tylko

Domowe hot dogi | Marta gotuje


Bułeczki:
-235 ml mleka ( 1 szklanka )
-120 ml wody ( 0,5 szklanki )
-55g masła
-650g mąki pszennej ( 4,5 szklanki )
-7g drożdży instant ( 15g świeżych )
-2 łyżki cukru
-1,5 łyżeczki soli
-1 jajko

Dodatkowo:
-parówki dobrej jakości (u mnie z szynki)
-pomidor
-ogórek konserwowy
-sałata
-cebula czerwona
-ketchup
-musztarda
-majonez

Przygotowanie:
Bułeczki:
W rondelku podgrzewamy mleko z wodą i masłem do temperatury 50 stopni C (bardzo ciepłe). Gdy używamy świeżych drożdży należy odlać trochę ciepłego ( nie gorącego ! ) mleka i zrobić zaczyn z dodatkiem łyżki cukru i łyżki mąki.
W dużej misce mieszamy 1,5 szklanki mąki z drożdżami, cukrem i solą. Dolewamy gorące mleko i mieszamy ( można mikserem ze specjalną końcówką ). Dodajemy jajko i ponownie mieszamy. Mieszając dodajemy pozostałą mąkę, po pół szklanki na raz, dobrze wyrabiamy ciasto po każdym dodaniu. Gdy ciasto zacznie odchodzić od ścianek miski, przekładamy je na oprószony mąką blat i ugniatamy, aż będzie gładkie i elastyczne (ok 8 minut).
Dzielimy ciasto na 10 równych części. Formujemy z nich podłużne wałeczki i umieszczamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na 30-35 minut.
Przed włożeniem do piekarnika możemy posmarować bułeczki roztrzepanym jajkiem (ale nie trzeba). Pieczemy w temperaturze 200 stopni C przez ok 15 minut, aż nabiorą złotego koloru.
Wykonanie:
Bułki naciąć wzdłuż nie docinając do końca. W środek wkładamy po dużym listku sałaty, następnie kładziemy ciepłą parówkę. W boki wciskamy kilka plasterków pokrojonego ogórka, pomidora i posiekaną w piórka czerwoną cebulę. Całość polewamy sosem.
Sos do hot dogów to wymieszanie około 3 czubatych łyżek ketchupu, łyżeczki majonezu i jednej czubatej łyżeczki musztardy.
Smacznego :-)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation