Design

Design

Czekoladowe filiżanki
300 ml śmietany
250 g ciemnej czekolady połamanej na kostki
2 żółtka
45 ml mocnej czarnej kawy
kakao do posypania
podawaj z biskwitami
Etapy przygotowania

1
Rozgrzej śmietanę w średniej wielkości rondlu na bardzo małym ogniu. Zdejmij rondel z ognia.
2
Dodaj czekoladę do gorącej śmietany i mieszaj, aż się rozpuści.
3
W średniej wielkości naczyniu ukręć żółtka z kawą. Dodaj nieco żółtek z kawą do śmietany z czekoladą i cały czas mieszaj.
4
Dodaj pozostałe żółtka z kawą, mieszaj, aż wszystkie składnik się połączą.
5
Wlej tak przygotowaną mieszaninę do 4–6 małych filiżanek i schłodź przez kilka godzin. Posyp kakao.
6
Podawaj z biskwitami.

Rada:
Czekoladę najlepiej stopić na łaźni wodnej – na przykład w naczyniu ustawionym na garnku z gotującą się wodą. Im lepsza jakość czekolady, tym lepszy efekt końcowy.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation