Kuchnia

Kuchnia

CANNELLONI Z SOSEM BESZAMELOWYM


200 g makaronu cannelloni
0,5 kg mięsa mielonego drobiowego(piers z indyka i kurczaka)
1 cebula
Natka pietruszki
Groszek
3 świeże pomidory lub sos pomidorowy
2 ząbki czosnku
20 g masła
1 łyżka oliwy z oliwek do smażenia
Sos beszamelowy:
500 ml mleka
50 g mąki
50 g masła
50 g parmezanu (lub grana padano)
1 łyżka soku z cytryny
sól, pieprz, szczypta gałki muszkatołowej

Cebulę pokroić w drobną kostkę. Na patelni rozgrzać łyżkę oliwy. Wrzucić cebulę, zeszklić.
Mieso zmielic, przyprawic sola morska, pieprzem i dodać do cebuli. Wycisnac czosnek przez praske. Smażyć do czasu, aż mięso zmieni kolor.
Dodac sos pomidorowy lub obrane ze skorki, pokrojone pomidory. Smazyc pod przykryciem, ewentualnie jeszcze doprawic do smaku. Dodac groszek i poszatkowana pietruszke.
Makaron nadziać mięsem, ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Polać sosem beszamelowym tak by sos przykryl calkowicie nadziane rurki.
Zapiekać w piekarniku nagrzanym do 180oC przez 45 minut.
SOS BESZAMELOWY
W małym garnku rozpuścić masło i dodać do niego mąkę. Wymieszać i gotować przez chwilę. W drugim garnku zagotować mleko. Do mąki i masła dodać ciepłe mleko ciągle mieszając, aby nie powstały grudki. Zagotować.
Doprawić solą, pieprzem, gałką muszkatołową i sokiem z cytryny.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation