Kuchnia

Muffiny

babeczki orzechowe z cream cheese ლ( ◕ ◡ ◕ ლ)

składniki na około 10 sztuk:

85 g włoskich orzechów, zmielonych
4 łyżki miękkiego masła
80 g drobnego cukru do wypieków
otarta skórka z połowy cytryny
70 g mąki
pół płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia
pół płaskiej łyżeczki sody oczyszczonej
2 jajka, roztrzepane
orzechy włoskie do dekoracji

masa z cream cheese:

250 g cream cheese, np. philadelphia (można też użyć mascarpone)
5 łyżek cukru pudru

do zmielonych orzechów dodać masło, cukier, skórkę z cytryny, mąkę, sodę, proszek, jajka i wszystko razem zmiksować.

formę do muffinek wyłożyć papierkami, przełożyć do nich ciasto (troszkę mniej niż pół papilotki - babeczki urosną, a przecież trzeba jeszcze udekorować je serkiem).

piec około 20 minut w temperaturze 190ºc.

wystudzić. cream cheese ubić z cukrem pudrem, udekorować babeczki serkiem, a następnie orzechami.

smacznego :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation