Kuchnia

piekarnia

najprostszy chleb z rozmarynem- world bread day 2012

to ciasto musi długo poleżeć (najlepiej całą noc), a rano bierzemy się za pieczenie. 45 minut i chleb ląduje na stole. to przepis w sam raz dla osób, które zaczynają chlebową przygodę.
składniki
mąka pszenna - 4,5 szklanki
sól - 2 łyżeczki
drożdże instant - 3/4 łyżeczki
woda - ok. 2- 3 szklanek
oliwa - 2 łyżki
świeży rozmaryn - 1 gałązka
oregano szuszone - 1 łyżeczka
sposób przygotowania
w misce wymieszaj łyżką mąkę z drożdżami, solą, oliwą, ziołami (igiełki rozmarynu drobno posiekaj) i wodą. masa ma być dość rzadka, niejednolita.
przykryj wierzch miski folią spożywczą i odstaw na 12-18 godzin, ciasto sporo urośnie.
do piekarnika włóż żeliwny garnek, całość nagrzej do 240 oc.
ciasto przełóż na dokładnie obsypaną mąką lnianą ściereczkę, uformuj, a następnie przełóż do gorącego garnka żeliwnego. piecz 30 minut pod przykrywką i kolejnych 15- bez.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation