DIY - zrób to sam

Jedzonko

Składniki:
- 500 g mąki pszennej
- 4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 0,75 łyżeczki soli
- 220 g cukru
- 100 g rodzynek
- 330 - 370 g śmietany 18 %
- 1 jajko do posmarowania bułeczek przed pieczeniem

Wykonanie:
Wymieszać wszystkie suche składniki, dodać śmietanę i wyrobić ciasto. Rozwałkować na grubość 2 - 2,5 cm i wycinać krążki o średnicy ok. 6 cm. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, poukładać na niej scones. Pozostawić ok.4 cm odstępy między nimi, bo bułeczki jeszcze trochę urosną w piecu. Posmarować skłóconym jajkiem.

Piec w temp. 180 stopni przez 20 - 25 minut. Można podawać ciepłe.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation