Kuchnia

łasuchowo

Bulion z suszonych grzybów z pierożkami

Składniki:
BULION
10-15 dag suszonych grzybów
1 kostka rosołowa

PIEROŻKI - CIASTO
1/2 kg mąki pszennej
1 jajko
1/2 płaskiej łyżeczki soli
ok. 3/4 szklanki letniej wody
1/4 szklanki mleka

FARSZ
30-35 dag mięsa gotowanego i zmielonego
1 cebula
tłuszcz
sól
pieprz
Wykonanie:
BULION
Grzyby umyć, zalać przegotowaną i przestudzoną wodą, zostawić na noc. Następnego dnia grzyby ugotować. Bulion wykonać według przepisu przygotowania rosołu (str. 35) lub przyrządzić z kostki rosołowej. Do bulionu dodać wywar z ugotowanych grzybów. Do zupy można włożyć kilka grzybków pokrojonych w paski lub zmielonych w maszynce.

PIEROŻKI - CIASTO
Mąkę przesiać na stolnicę, zrobić w niej dołek. Zaparzyć ciasto, wlewając w dołek gotujące mleko i mieszać widelcem. Dodać resztę składników i wyrobić ciasto - ma być wolne.

FARSZ
Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na tłuszczu, dodać do mięsa, wymieszać i doprawić. Jeżeli mięso jest za suche, to można dodać odrobinę wywaru.
Ciasto rozwałkować, zrobić radełkiem małe kwadraciki, nakładać farsz i zlepiać pierożki. Pierożki gotować w osolonej wodzie, po wrzuceniu zamieszać, po wypłynięciu jeszcze chwilkę gotować, wyjąć sitkiem, wyłożyć do wazy lub na talerz, zalać gorącym bulionem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation