Kuchnia

Przepisy na ciasta i nie tylko

Moje Dietetyczne Fanaberie: Świąteczny, lekki sernik orzechowo kawowy

Lekki sernik orzechowo kawowy
Około 14 porcji

Spód:

45 g herbatników
40 g orzechów włoskich

Masa serowa:

650 g mielonego twarogu 0%
100 g miodu
4 jajka (L)
80 ml mleka
30 g mielonych orzechów włoskich
1 łyżka kawy rozpuszczalnej
1 łyżka kakao
50 g kaszy manny
aromat waniliowy
szczypta soli




Przed przygotowaniem sernika włączamy piekarnik i nagrzewamy do 170 stopni.

Formę (użyłam małej tortownicy 23 cm średnicy) wykładamy papierem do pieczenia.

Spód tworzymy z drobno pokruszonych herbatników i zmielonych lub posiekanych orzechów włoskich - mieszamy razem te składniki i wysypujemy do przygotowanej formy równomiernie rozkładając je na spodzie.

W dużej misce miksujemy ser z żółtkami i miodem, dodajemy odrobinę aromatu waniliowego, mleko oraz kaszę mannę. W osobnym naczyniu ubijamy na sztywno białka jaj dodając szczyptę soli.
Pianę dodajemy do reszty składników i miksujemy całość razem przez krótką chwilę na niskich obrotach miksera.

Następnie masę dzielimy na dwie części - do jednej dodajemy zmielone orzechy, a do drugiej kawę i kakao. Po wymieszaniu zawartość obu misek wlewamy naprzemiennie do przygotowanej formy i wstawiamy do piekarnika na 50 minut.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation