Kuchnia

Słodkości

na ciasto:
4 jajka
1 szklanka cukru
4 łyżki oleju
1 szklanka mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
hjhj
Jajka ubić z cukrem do białości. Masa powinna być niemal biała i bardzo puszysta. Stopniowo dodawać olej oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
Formę na tortownicę o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Przelać ciasto i wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 170 stopni. Piec ok. 40 -50 minut - do tzw. suchego patyczka. Upieczone ciasto trzymać w wyłączonym piekarniku z uchylonymi drzwiami do momentu całkowitego wystudzenia. Dopiero wtedy wyciągnąć z formy.
nkjk
na nadzienie:
250 ml śmietany kremówki
cukier waniliowy
kilka garści malin (mogą być mrożone)
cukier puder (do smaku)
kubeczek pokruszonego miąższu ze środka biszkoptu
kilka łyżek syropu z czarnego bzu (można zastąpić innym płynem lub sokiem)
konfitura truskawkowa do wysmarowania biszkoptu (może być o innym smaku)
hgkjhgkj
Wystudzony biszkopt wyciągnąć z formy i używającego ostrego noża wyciąć środek zachowując ok. 1-1,5 cm brzegu. Nóż nie może przebić ciasta - nacięcie powinno sięgać do połowy wysokości biszkoptu. Lekko podważając brzegi usunąć wycięty środek. Powstałe wgłębienie można wyrównać wyskrobując ciasto łyżeczką, tak aby powstało coś na kształt misy. Część okruszków zachować do nadzienia.
lkjglj
Śmietanę ubić na sztywno, dodać cukier waniliowy, maliny oraz okruszki biszkoptowe (zagęszczą masę i wpiją sok z malin, dzięki czemu nadzienie będzie sztywniejsze i łatwiejsze w krojeniu). Jeśli masa jest za mało słodka, można dodać cukier puder. Dobrze wymieszać.
kfkhfgk
Wnętrze wyciętego biszkoptu wysmarować syropem i konfiturą. Do środka przełożyć masę malinową. Wyrównać i ozdobić wedle uznania. Wstawić do lodówki na kilka godzin, aby smaki się "przegryzły", a biszkopt zwilgotniał. Najlepiej smakuje zimny, podany zaraz po wyjęciu z lodówki. Smacznego!
źródło: http://chabrowepole.pl/?p=18674
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation