Zwierzęta

obiady

Pomidorowo-ziołowy tort naleśnikowy

Składniki

4 średnie pomidory
1 średnia cebula
kilka garści tartego sera mozzarella
sól, pieprz (do smaku)
ciasto naleśnikowe

2 jajka
1 szklanka mąki
1 szklanka mleka
2 łyżki oleju
szczypta soli
kilka gałązek bazylii
kilka gałązek oregano

Sposób przygotowania

Krok 1
Podstawą przepisu są naleśniki ze świeżymi ziołami (jeśli nie mamy świeżych, to mogą być suszone, ale to już nie będzie to samo). Składniki na ciasto naleśnikowe podałam orientacyjnie, bo zawsze robię "na oko", więc każdy może zrobić je ze swojego sprawdzonego przepisu. Do ciasta dodajemy dużą ilość drobno poszatkowanych świeżych ziół i smażymy, jak zwykłe naleśniki.
Krok 2
Pomidory kroimy w cienkie plasterki (można też pozbyć się skórki, sparzając je w gorącej wodzie). Cebulę kroimy w cienkie piórka.
Krok 3
W naczyniu żaroodpornym lub zwykłej tortownicy układamy warstwowo naleśnik-pomidory (posolone i popieprzone)-cebulka i posypujemy startym serem. Czynność powtarzamy do wyczerpania składników. Wierzch posypujemy tartym serem. Zapiekamy ok. 30-40 min. w 180°C.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation