Kuchnia

kuchenne rewolucje

Nanaimo Bars – Ciasto prosto z Kanady -

Składniki na spód:
½ szklanki masła
⅓ szklanki brązowego cukru
1 jajko
3 łyżki kakao
1¾ szklanki krakersów graham (można zastąpić herbatnikami)
1 szklanka wiórków kokosowych
½ szklanki płatków migdałów

Przygotowanie spodu:
1. Przygotuj foremkę 20 x 20 cm wykładając ją folią aluminiową.
2. Masło roztop na średnim ogniu. Dodaj brązowy cukier, kakao i wszystkie składniki dobrze połącz. Zdejmij z ognia i lekko przestudź.
3. Do masy dodaj rozbełtane wcześniej jajko* i dokładnie wymieszaj ok 2 min. (Masa nieco zgęstnieje)
4. Dodaj zmiksowane na bardzo drobno krakersy, kokosowe wiórki i migdały. Wszystko wymieszaj i wyłóż masą przygotowaną formę. Wstaw do lodówki na 30 min.

* jajko się zetnie w ciepłej czekoladzie także nie ma obaw przed spożyciem surowego. Dla większej pewności można postawić masę wymieszą z jajkiem na palnik i podgrzewać ok 2 – min aż zgęstnieje. Ważne jest to aby nie dodać jajka do zbyt ciepłej masy bo wtedy powstanie czekoladowa jajecznica:)

Składniki na krem:
⅓ szklanki masła
2 łyżki proszku budyniowego
¼ szklanki śmietanki 30% lub 36%
2 szklanki cukru pudru (ja dałam 1 i i tak krem był słodki)

Przygotowanie kremu: 1. Miękkie masło ucierać z proszkiem budyniowym i śmietanką aż powstanie gładka, puszysta, prawie że biała masa.
2. Dodać cukier i ucierać za pomocą miksera jeszcze ok 5 min.
3. Krem wyłożyć na schłodzony spód. Wstaw do lodówki na kolejne 30 min.
Składniki na polewę czekoladową
2 tabliczki gorzkiej czekolady
3 łyżki masła

Przygotowanie polewy:
1.Czekoladę pokrój na drobne kawałki i umieść w szklanej misce. Dodaj masło i podgrzewaj na małym ogniu w kąpieli wodnej tzn. umieść miskę nad garnkiem z wodą.

Czekoladą polej przygotowane ciasto.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation