Kuchnia

ciasta

Ptasie mleczko

• 1 opakowanie 500g gęstego serka homo (np. MILSA z Aldiego lub inny gęsty),
• 1 pełna szklanka mleka skondensowanego light
• 5 płaskich łyżek słodzika (Ksylitol) lub do smaku
• aromat śmietankowy, waniliowy, kokosowy, nugatowy lub inny
• 2 łyżki żelatyny (z lekką górką)

W garnku wymieszać serek homogenizowany, mleko zagęszczone, słodzik oraz wybrany aromat (ja dodałam kokosowy). Postawić na gaz na niewielki ogień i wolno podgrzać, aż masa będzie mocno ciepła, ale nie wrząca. Zestawić z ognia, dodać żelatynę i miksować ok. 5-10 minut, aż wpompujemy trochę powietrza w płyn – uwaga! pryska! Lepiej robić to w wysokim naczyniu. Przelać do silikonowej keksówki (jeśli takiej nie ma, prostokątnego naczynia, wyłożonego folią do żywności lub papierem do pieczenia), odstawić do stężenia do lodówki.
Wyjąć z formy, pokroić w prostokąty, można polać polewą kakaową, jeśli ktoś ma ochotę.[/color]
Ja lubię słodycze nie bardzo słodkie, więc proszę dosłodzić sobie do smaku :)

http://pysznieidietetycznie.blogspot.se/2011/12/ptasie-mleczko-idealne.html
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation