Kuchnia

każda kaloria jest dobra

Sernik łaciaty
Składniki:

masa serowa

500 g sera białego mielonego dwukrotnie
250 g mascarpone
4 jajka (białka i żółtka oddzielnie)
2/3 szklanki drobnego cukru do wypieków
cukier wanilinowy
1 budyń waniliowy
masa czekoladowa

125 g masła
1 szklanka mleka
2 łyżki kakao
3/4 szklanki cukru
50 g gorzkiej czekolady
1 łyżeczka sody oczyszczonej
2 szklanki mąki pszennej
3 jajka (białka i żółtka osobno)







Sposób wykonania:

Mleko, masło, połamaną czekoladę, kakao i cukier umieścić w garnuszku. Podgrzewać do połączenia składników. Odstawić do wystudzenia. Mąkę i sodę przesiać, dodać żółtka i masę czekoladową. Wymieszać mikserem, krótko, do połączenia składników. Odstawić na czas przygotowywania masy serowej.

Sery, żółtka, cukry i budyń zmiksować na jednolitą masę.

Wszystkie białka, z odrobiną soli ubić na sztywną pianę. Podzielić na połowę. Jedną część dodać do masy serowej, drugą do czekoladowej. Jedną i drugą masę delikatnie wymieszać z białkami.

Blachę o wymiarach 22x34 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać połowę masy czekoladowej. Na nią, łyżką kłaść kleksy z masy serowej. Znów wylać masę czekoladową i kleksy z sera.

Piec w nagrzanym piekarniku w temp. 170C ok 60 minut. Studzić w uchylonym piekarniku. Posypać cukrem pudrem, bądź polać polewą czekoladową.

Smacznego :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation