Wnętrza

kuchnia

Ciastka z morelą

Są proste do zrobienia, a wyglądają jak z cukierni!

Przygotowanie i pieczenie 60 min
1 porcja – ok. 340 kcal

Składniki na 10 porcji:

30 dag mąki
15 dag masła
10 dag cukru pudru
1 żółtko
4 łyżki jogurtu naturalnego
szczypta soli
5 twardych moreli
10 dag cukru
laska wanilii
1 jajko


Sposób wykonania:

Z mąki, masła, cukru pudru, żółtka, jogurtu naturalnego i szczypty soli zagnieć kruche ciasto. Zawiń w folię, schłodź.
Szklankę wody zagotuj z cukrem i laską wanilii. Morele umyj, każdą przekrój na połowę, wyjmij pestki. Włóż do syropu, gotuj ok. 2–3 min na małym ogniu, osącz.
Ciasto cienko rozwałkuj. Szklanką wycinaj z niego krążki. W połowie kieliszkiem wytnij środek by powstały pierścienie.
Pierścienie smaruj od spodu białkiem, układaj na krążkach, zlep brzegi. W środku połóż połówkę moreli. Ciasto posmaruj żółtkiem. Piecz ok. 20 min w piekarniku o temp. 200 st. C.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation