Kuchnia

zdrowe wędliny i co nieco na kanapeczki

W swojej kuchni najczęściej używam świeżego rozmarynu, majeranku lub suszonego cząbru. Zawsze dodaję zmiażdżony czosnek, sól i pieprz. Piekę w temperaturze 180 stopni, tyle minut, ile gramów waży mięso (z wyjątkiem schabu). O nasionach kopru włoskiego nie pomyślałam nigdy i nigdy nie zmieniałam temperatury w trakcie pieczenia, dlatego odwołuję się do strony Pistachio, gdzie takie wskazówki dostałam i zgodnie z instrukcją wykonałam włoską robotę ;)

Porchetta:

2 kg karkówki

1,5 łyżki ziaren kopru włoskiego

1 łyżka morskiej soli

listki rozmarynu z 4 gałązek

pół łyżki ziaren czarnego pieprzu

5 ząbków czosnku

5 łyżek oliwy

5 liści laurowych

Wszystkie składniki, bez liści laurowych, umieścić w moździerzu i rozgnieść w pył ;) Dolać oliwę i odstawić na czas przygotowania mięsa.

Opłukać i osuszyć karkówkę. Bardzo ostrym nożem rozciąć mięso wzdłuż dłuższego brzegu, żeby powstał płaski płat, który pozwoli zwinąć się w roladę. Rozsmarować marynatę po jednej i drugiej stronie mięsa, zwinąć ciasto i obwiązać bawełnianą nicią. Pomiędzy nitki włożyć liście laurowe i gałązki rozmarynu. Tak przygotowane mięso zawinąć szczelnie w folię spożywczą i zostawić na dobę w lodówce.



Wyjąć godzinę przed pieczeniem. Ułożyć na blaszce i piec przez 25 minut w 220 stopniach, niczym nie przykrywać, po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 180 stopni i piec dalej 100 minut ( przewróciłam 2 razy w trakcie pieczenia). Gotową pieczeń zawinąć w folię aluminiową.

Jeśli chcemy zjeść porchettę na gorąco, powinniśmy wcześniej przygotować ciabatty (przepis w osobnym wpisie lub tutaj). Ostrzegam, że potrzebujemy dwóch dni, w których wyrasta i biga i samej ciabatty.

Ja podałam na zimno, z sosem kaparowym, świeżym pomidorem i płatkami cebuli.

Zjedliśmy, też, raz z chutney cebulowym i raz z dyniowym, z dodatkiem rukoli. Taka ilość pieczeni wystarczy na wiele kanapek, dlatego jeśli szybko nudzicie się powtórkami, połowę można zamrozić lub wymyślać kolejne sosy, dodatki czy zmieniać pieczywo.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation