Kuchnia

Moje

Waniliowe Kremówkowe Kosteczki

Składniki (ok.20 szt):
200 g serka mascarpone
180 g śmietany kremówki 30%
3 czubate łyżki cukru pudru
ziarenka z 1 laski wanilii
1 torebka cukru wanilinowego
10 g żelatyny (ok.1 łyżka)
Polewa:
100 g mlecznej czekolady
50 g masła

Wykonanie:
Żelatynę rozpuścić w 1/2 szklanki zimnej wody i zostawić na parę minut do jej napęcznienia. Serek, kremówkę, cukry i wanilię wymieszać w garnuszku i podgrzać. Kiedy masa będzie ciepła wlewamy do niej żelatynę. Po rozmieszaniu żelatyny powstałą miksturę przelewamy do płaskiego pojemnika i wstawiamy do lodówki do stężenia (ok. 1-2 h , można dłużej). Kiedy masa stężała zabieramy się za przygotowanie polewy. Czekoladę siekamy, masło kroimy w drobne kawałki i roztapiamy na parze oba składniki razem. Stężałą masę kroimy na małe prostopadłościany (mniej więcej 4*1,5 cm), które oblewamy polewą czekoladową. (A polewa to po prostu czekolada i masło roztopione w kąpieli wodnej). Ponownie wstawiamy do lodówki, aby czekolada zastygła.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation