Kuchnia

Ale owoc

Krucho-drożdżowe ciastka z jabłkami

350 g mąki
200 g masła
100 g kwaśnej śmietany
1 jajko
1 żółtko
10 g drożdży
1/2 łyżki cukru
szczypta soli
500 g jabłek
trochę soku z cytryny i cynamonu
cukier puder

Mąkę przesiać na stolnicę i posiekać z zimnym masłem. Dodać sól i drożdże roztarte z cukrem. Dodać śmietanę, rozmącone jajko z żółtkiem, siekając wszystko nożem. Szybko zagnieść i uformować kulę. Ciasto zawinąć w folię i włożyć na noc do lodówki. Schłodzone ciasto rozwałkować do grubości 3 mm. Wycinać krążki.
Jabłka obrać, wyciąć gniazda nasienne i podzielić na ćwiartki. Skropić sokiem z cytryny i posypać cynamonem. Kawałki jabłka zawijać w placuszki ciasta, tak aby powstały pierożki, otwarte z jednej strony. Ciastka ułożyć na blasze wyłożonej papierem. Piec na złoty kolor w 180 st 20 min. Upieczone i ostudzone ciastka posypać cukrem pudrem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation