Kuchnia

Ale owoc

Tort naleśnikowy z borówkami - Moje Gotowanie - Naleśniki

Naleśniki :
2,5 szk wody
1/2 szk maślanki
1 szk mleka
2 szczypty soli
2 szczypty cukru
2 jajka
3 szk mąki pszennej typ 500
30 ml oleju rzepakowego
odrobina zielonego barwnika spożywczego
Masa :
450 g półtłustego twarogu
200 g jogurtu naturalnego
cukier do smaku
350 g borówek
Dodatkowo :
borówki do dekoracji
2 słoiczki dżemu wiśniowego ( razem 600 ml )

Naleśniki :
Do miski wlać płynne składniki, dodać jajka oraz sól i cukier oraz barwnik i wymieszać. Następnie wsypać mąkę i wymieszać na gładkie ciasto. Rozgrzać patelnię, wlewać łyżka wazową porcje ciasta, rozprowadzać je po patelni i smażyć naleśniki. Usmażone naleśniki układać jeden na drugim na talerzu.

Masa :
Twaróg umieścić w misce, rozdrobnić go a potem dodać cukier i jogurt i wymieszać. Wsypać borówki ( trochę zostawić do dekoracji ) i ponownie przemieszać masę. Dżemy przełożyć do miseczki i przemieszać aby łatwo się rozprowadzały.

Przełożenie :
Na tortownicy ułożyć jeden naleśnik, posmarować go porcja dżemu, zakryć drugim naleśnikiem. Na drugi naleśnik rozprowadzić porcję masy serowej i przykryć naleśnikiem. Postępować tak do momentu wyczerpania się składników. Ostatni naleśnik powinien być czysty. Środek i boki tortu obłożyć pozostawionymi borówkami. Tort wstawić do schłodzenia do lodówki na kilka godzin.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation