Kuchnia

Food

Ale Meksyk! - Jajecznica a la spaghetti

Jedno z typowych meksykańskich dań. Pochodzi ono z regionu Oaxaca. Jego urok tkwi w sposobie przygotowania, ponieważ jajka usmażone sa na patelni w postacji "omleta/naleśnika" i pocięte w paseczki rzypominają paski makaronu. Jajka połączone z pomidorem, świeżą kolendrą i przyprawami sprawiają, że jest to potrawa bardzo aromatyczna i oryginalna.

Składniki:
4 jajka
2 pomidory
1 cebulka dymka
pół małej papryczki chili
1 ząbek czosnku
1 łyżka oliwy
1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
przyprawy: kmin i kolendra roztarte w moździerzu
garść świeżej kolendry

Przygotowanie:
Pogrzej patelnię i podsmaż bez tłuszczu pomidory z każdej strony na patelni, tak aby skórka zbrązowiała.

Gdy brązowieje, odstaw na bok aby wystygły.
W tym czasie zrób to samo z papryczką chili, dymką i czosnkiem, podsmaż je tak aby zbrązowiały. Odstaw aby wystygły.

Gdy wystygnie pokrój na większe kawałki i zmiksuj w blenderze, tak aby powstało jednolita masa.
Dodaj roztarte wcześniej w moździerzu kmin i kolendrę. Dopraw solą i pieprzem. Jajka rozbij w misce.

Na patelni podgrzej oliwę i wlej jajka i usmaż omlet cienkie omlety. Z 4 jajek na patelni o średnicy 24 cm wyszły dwa omlety.

Gdy będą już gotowe odstaw na bok i pokrój w cieniutkie paseczki.

Teraz na patelni podgrzej przygotowany sos pomidorowy, dodaj łyżeczkę koncentratu pomidorowego, dopraw jeżeli to konieczne.

Dodaj pokrojone paski omletu i wymieszaj.

Rozłóż na talerze i posyp świeżą kolendrą. Pychotka!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation