Design

design

Naan bread

1 łyżeczka suszonych drożdży
1 łyżeczka cukru
1 szklanka mąki
½ łyżeczki soli
½ łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka oleju
3 łyżki jogurtu
3 łyżki mleka
½ szklanki wody
1 łyżeczka czarnuszki

Sposób przygotowania:

Wymieszaj wszystkie składniki ze sobą i zagnieć, aby otrzymać gładkie, elastyczne ciasto. Uformuj kulę i zawiń ciasto w folię spożywczą i odstaw na min. 30 minut do wyrośnięcia.
Podziel ciasto na 4 równe kawałki. Każdy kawałek rozwałkuj na cienki placek.
Rozgrzej piekarnik do temp. 250°c łącznie z grillem.
Przełóż placki na blachę wyłożoną pergaminem, zwilż każdy z nich odrobiną oliwy lub roztopionym masłem, posyp czarnuszką i włóż na wysoką półkę na 2-3 minuty, aż placki staną się rumiane i powstaną pęcherzyki powietrza. Nie trzymaj chlebków za długo bo nie będą miękkie i elastyczne tylko staną się kruche.
Chlebek naan idealnie pasuje jako dodatek do past no i obowiązkowo do wycierania curry do ostatniej kropli.

Do ciasta możesz dodać świeżą posiekaną kolendrę lub pietruszkę.
Chlebki naan przygotowuję również na mocno rozgrzanej patelni żeliwnej. Patelnię zwilżam oliwą i kładę placki. Idealny patent na swoisty domowy piec tandoori.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation