Kuchnia

ciacho

ciasto bananowe bez pieczenia


składniki: (mała blacha)

* 500 ml mleka

* 2 żółtka

* 3 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej

* 3 płaskie łyżki mąki pszennej

* 10 dag masła

5 łyżek cukru

dodatkowo:

* 48 herbatników maślanych

* 4 banany

* 1 galaretka pomarańczowa

wykonanie:

Odlewamy 1/2 szklanki mleka, resztę zagotujemy. Żółtka ucieramy z cukrem, dodajemy mąkę i łączymy z 1/2 szklanki mleka. Tak przygotowaną masę na budyń wlewamy do gotującego się mleka i energicznie mieszamy. Po wystygnięciu budyniu, miksujemy go z masłem.

Galaretkę przygotowujemy według przepisu na opakowaniu i odstawiamy do lekkiego stężenia.

Herbatniki układamy w blaszce po 16 na warstwę. Na herbatniki wykładamy 1/3 masy, na to pokrojonego w cienkie plasterki banana. Następnie układamy kolejną warstwę herbatników, 1/3 masy i banana. Następnie układamy ostatnią warstwę herbatników, 1/3 masy budyniowej i na wierzchu układamy pokrojone 2 banany. Całość zalewamy tężejącą galaretką. Wstawiamy do lodówki na co najmniej 2 godziny.


SMACZNEGO!!!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation