Kuchnia

kulinarnie pączki, rachuchy

Składniki:

- 25 g drożdży

- 1,5 kubka + 4 łyżki ciepłego (ale nie gorącego) mleka

- 12 łyżek + 1 łyżeczka mąki

- 1 łyżeczka cukru

- 3 kwaśne jabłka

- 1 jajko

- olej rzepakowy do smażenia

- cukier puder do dekoracji

W kubku mieszamy drożdże, 4 łyżki mleka, 1 łyżeczkę mąki i 1 łyżeczkę cukru. Całość łączymy i odstawiamy do wyrośnięcia.

Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach.

Gdy zaczyn wyrośnie, w misce mieszamy pozostałą mąkę z jabłkami i jajkiem, dodajemy gotowy zaczyn drożdżowy i powoli dolewamy pozostałe ciepłe mleko. Ponownie odstawiamy do wyrośnięcia.

Na patelni rozgrzewamy grubą warstwę oleju. Łyżką nakładamy na patelnię wyrośnięte ciasto i smażymy z obu stron do zrumienienia.

Podajemy posypane cukrem pudrem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation