Kuchnia

jedzonko

Makaron ze szpinakiem

składniki ( na ok. 2-4 porcje) :

- 250 g makaronu ( najlepiej wstążki - tagliatelle)
- łyżeczka, dwie masła do smażenia
- mała cebula (niekoniecznie)
- 0,5 kg szpinaku ( świeżego lub mrożonego, najlepiej nierozdrobnionego, w liściach)
- 3-4 dkg sera z niebieską pleśnią ( rokpol, błękitny lazur itp.)
- 200 ml słodkiej śmietanki
- 3 ząbki czosnku
- sól, pieprz, szczypta gałki muszkatołowej
- łyżka startego parmezanu, dziugasa, bursztynu lub innego sera tego typu do posypania

Makaron ugotować w dużej ilości osolonego wrzątku, tak, by nie był zbyt miękki, odcedzić, zachować kilka łyżek wody z gotowania. W tym czasie na dużej patelni zeszklić na maśle cebulę, pod koniec dodać rozgniecione lub posiekane drobno ząbki czosnku i smażyć krótką chwilę (30-60 s). Dodać szpinak (zamrożony rozmrozi się w trakcie smażenia), mieszać aż liście staną się wiotkie. Osolić, dodać pieprz i gałkę, dorzucić rozkruszony ser, zaczekać aż się roztopi. Wlać śmietankę, odparować krótką chwilę. Na szpinak wyłożyć makaron, wymieszać delikatnie, dodając wodę pozostawiona z gotowania. Przełożyć na talerze i posypać startym parmezanem.
- See more at: http://niebonatalerzu.blogspot.com/2014/05/makaron-ze-szpinakiem.html#sthash.hs99SKva.dpuf
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation