Kuchnia

PRZETWORY

Składniki:

1,5 kg papryki
1,5 kg bakłażanów
2 kg pomidorów
1 cebula
¼ szklanki oleju
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka czubricy
sól
Wykonanie:

Paprykę i bakłażany opiekamy na ogniu albo w piekarniku. Ja układam je na kratce w piekarniku bezpośrednio pod grzałką, pod spodem umieszczam pełną blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, żeby nie musieć później myć piekarnika J Warzywa opiekamy w wysokiej temperaturze, ja rozkręcam piekarnik na maksa, czyli jakieś 240°C, co jakiś czas włączając termoobieg. Kiedy papryka sczernieje z jednej strony, odwracam ją na drugą. Bakłażany odwracam na drugą stronę kiedy zaczynają mięknąć. Po opieczeniu wkładamy papryki do jednego garnka, a bakłażany do drugiego i przykrywamy. Rozdzielam je, bo sok który wycieknie z papryki możemy dodać potem do lutenicy, a ten z bakłażanów wylewamy.

Pomidory blanszujemy, wkładamy do miski z zimną wodą, obieramy ze skórki, usuwamy twarde gniazda nasienne i miksujemy (jeśli są miękkie możemy je rozgnieść ręcznie, tylko trzeba uważać, bo pryskają po całej kuchni;). Gotujemy w dużym, szerokim rondlu, aż zgęstnieją.

Cebulę pokrojoną w kostkę podsmażamy na oleju, dodajemy czosnek i czubricę.

Opieczone papryki i bakłażany obieramy ze skórki, usuwamy gniazda nasienne i kroimy na kawałki. Pokrojone warzywa i podsmażoną cebulę dodajemy do pomidorów i gotujemy jeszcze ok. 20 minut. Przekładamy do wygotowanych słoików, zakręcamy, stawiamy do góry dnem, owijamy kocem i zostawiamy na kilka godzin do zaciągnięcia.

Smacznego !
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation