Kuchnia

chłodnik

Chłodnik litewski z koprem włoskim

składniki:

bulwa kopru włoskiego (fenkuł) - 1 sztuka
zielony groszek (świeży lub mrożony) - 100 gramów
Barszcz czerwony Ekspresowy Knorr - 1 sztuka
pęczek rzodkiewki - 1 sztuka
jogurt naturalny - 600 mililitrów
musztarda sarepska - 1 łyżka
jajka przepiórcze - 4 sztuki
czarny pieprz - 1 szczypta


1. Pokrój koper włoski w cienkie półplastry. W małym garnku zagotuj 300 ml wody, dodaj koper i gotuj go 2 minuty, po czym wyjmij, a do płynu dodaj zielony groszek. Świeży gotuj około 5 minut – do momentu, gdy będzie zupełnie miękki, a mrożony gotuj tylko 2 minuty. Następnie dodaj go do kopru, aby zupełnie wystygł.

2. W powstałym wywarze rozmieszaj Barszcz czerwony ekspresowy Knorr i odstaw go na bok, by wystygł. Pokrój pęczek rzodkiewek w półplastry.

3. Chłodnik pomieszaj z zimnym jogurtem, dodaj schłodzone warzywa (koper oraz zielony groszek) i pokrojone rzodkiewki.

4. Całość dopraw do smaku szczyptą świeżo zmielonego pieprzu i odrobiną musztardy. Chłodnik odstaw do lodówki na godzinę. W tym czasie ugotuj jaja na twardo.

5. Podawaj z ugotowanymi na twardo, przekrojonymi na pół jajami przepiórczymi.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation