Kuchnia

Przepisy

Buchty z nadzieniem owoców leśnych

Ciasto:
500 g mąki
50 g suszonych drożdzy
250 ml mleka
70 g cukru
130 g miękkiego masła
1 jajo i 1 żółtko
Starta skórka z jednej cytryny

Nadzienie:
80 g konfitury o smaku owoców leśnych
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka kakao


Przesiej mąkę, na środku zrób wgłębienie, wsyp drożdże, wlej letnie mleko, dodaj cukier, jedno jajo i 1 żółtko, 80 g miękkiego masła, szczyptę soli, startą skórkę z cytryny. Starannie wyrób ciasto, delikatnie oprusz mąką, przykryj ściereczką i pozostaw na co najmniej 1 h to wyrośnięcia. Temp w piekarniku ustaw na 175 st. Konfiturę przypraw łyżeczką cynamonu i kakao. Z ciasta uformuj 7 kul, na środku każdej zrób wgłębienie i włóż 1/4 łyżeczki konfitury. Kule dokładnie zalep i ułóż je ciasno na wysmarowanej tłuszczem formie. Aby buchty były kruche posmaruj je przed włożeniem do piekarnika roztopionym masłem. Piecz 30 min na złoty kolor.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation