Kuchnia

kuchnia

ciasto (12 sztuk):

2 jajka
175g cukru
5 łyżek gorzkiego kakao
4 łyżki rozpuszczonego masła
180ml gorącej wody
140g mąki pszennej
75g mielonych wiórków kokosowych, migdałów lub innych orzechów
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
duża szczypta sody
duża szczypta soli
100g jogurtu naturalnego
12 ciasteczek oreo

krem:

250g serka mascarpone
150ml śmietanki kremówki 30%
2 łyżeczki cukru pudru
8 ciasteczek oreo, pokruszonych bardzo drobno
12 mini ciasteczek oreo, do ozdoby

foremkę na muffinki wyłożyć papierowymi papilotkami, do każdej włożyć po ciasteczku oreo. jajka ubić z cukrem na puszysty, jasny, gęsty krem. kakao rozpuścić w maśle i gorącej wodzie. mąkę przesiać z proszkiem, sodą i solą, wymieszać z mielonymi orzechami lub kokosem. do jajek dodawać na zmianę po łyżce jogurtu, łyżce masy kakaowej oraz suche składniki. całość miksować na najmniejszych obrotach miksera. dodawać składniki aż do ich wykończenia. masę przełożyć do przygotowanej wcześniej foremki. piec w 180st.c ok. 15 minut do suchego patyczka. ostudzić na kuchennej kratce.

przygotować krem. serek ubić z kremówką i cukrem na sztywny krem. wymieszać z ciasteczkami, przełożyć do rękawa cukierniczego z ozdobną końcówką (ciasteczka muszą być drobno pokruszone a końcówką dość szeroka). babeczki ozdobić kremem i ewentualnie udekorować ciasteczkiem mini oreo.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation