Kuchnia

Mniaaam

Figa z makiem. Puszyste, jogurtowe placuszki na niedzielne śniadanie

Składniki: 1 szklanka mąki 1 jajko 3/4 szklanki mleka 2 łyżki jogurtu naturalnego 50 g rozpuszczonego masła 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki cukru pudru 2 łyżki suchego niebieskiego maku szczypta soli 2 figi 3 łyżki śmietany Wykonanie: Do przesianej mąki wrzucamy proszek do pieczenia cukier puder i mak. Oddzielamy żółtko od białka. Żółtko łączymy z mlekiem, masłem i pozostałymi składnikami. Białko ubijamy na sztywną pianę z dodatkiem soli i delikatnie łączymy z ciastem. Ciasto powinni być gęściejsze niż na typowe naleśniki. Rozgrzewamy patelnię teflonową i smażymy placuszki bez tłuszczu. Proponuję smażyć je na średnim ogniu, do momentu aż ciasto wyrośnie i pojawią się bąbelki. Przewracamy je na drugą stronę tak na 2-3 minuty. Na górę kładziemy kleks śmietany i plasterki figi.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation