Kuchnia

Ciastka i babeczki

Pierniczki

250 g mąki pszennej
120 g miodu
70 g margaryny
50 g cukru pudru
1-2 jajka
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżeczka mielonego cynamonu
5 rozłupanych i zmielonych ziarenek kardamonu
5-6 zmielonych goździków
1/2 łyżeczki mielonego imbiru

Miód włóż do rondelka i podgrzewaj, aż będzie płynny. Dodaj do mąkę, margarynę i cukier puder. Wbij jajka, dodaj sodę razem z przyprawami i wyrób ciasto. Rozwałkuj, wycinaj foremkami dowolne wzory i wykładaj na blachę.
Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 160-170 st. C i piecz około 15 minut.
Po ostudzeniu posyp cynamonem zmieszanym z cukrem pudrem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation