Kuchnia

Mufinki

Muffiny z bananami i czekoladą wg Nigelli

Składniki:
• 3 bardzo dojrzałe banany
• 125 ml oleju roślinnego
• 2 średniej wielkości jajka
• 250 g mąki (pszenna)
• 100 g drobnego cukru
• 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
• 1 łyżeczka proszku do pieczenia
• 150 g czekolady (mogą być groszki toffi / czekoladowe)

Sposób przygotownia:

Piekarnik rozgrzewamy do 200 C (u mnie bez termoobiegu, elektryczny – 160 C). Do formy na muffinki wkładamy 12 papilotek. Banany rozcieramy na puree (polecam użyć blendera) i odstawiamy na bok. Jajko i olej ubijamy na gładką masę. Suche składniki – mąka, soda, proszek do pieczenia i cukier mieszamy razem i dodajemy do jajka ubitego z olejem, następnie dodajemy puree z bananów i wszystko razem miksujemy na gładką masę. Na końcu dodajemy pokrojoną w kostki czekoladę lub czekoladowe / toffi groszki. Pieczemy w piekarniku przez 20-25 minut (do momentu aż ładnie wyrosną i osiągną złoty kolor).

kuchcikowo.wordpress.com
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation