Kuchnia

ŚNIADANIE

Placki z płatków owsianych W skład moich placków wchodzą (przepis dla 2 osób)

•ok. 100 g lekko zmielonych w blenderze płatków owsianych (można ich nie mielić, ja preferuję takie lekko rozdrobnione)
•3 jajka
•banan
•cynamon – obniża indeks glikemiczny, dodaję go obficie wszędzie tam, gdzie ląduje też banan
•ok. łyżka zmielonego siemienia lnianego
•ok. łyżka miksu otrębów owsianych i zarodków pszennych
•łyżka oleju kokosowego (ale może być też inny)
•opcjonalnie – maślanka/jogurt/mleko dla rozrzedzenia jeśli płatki nam napęcznieją
Po zmiksowaniu wszystkich składników mamy masę nadającą się już do smażenia, ale wystarczy zostawić płatki na kilka minut aby napęczniały i stworzyły mocno klejącą się masę – wówczas można to rozrzedzić np. mlekiem. Smażymy na minimalnej ilości tłuszczu wylewając na patelnię jeden duży placek lub kilka mniejszych.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation