Kuchnia

Dipy pasty pesto

Pesto z suszonymi pomidorami

Składniki:
12 pomidorów suszonych w zalewie
2 ząbki czosnku
1/2 szklanki migdałów blanszowanych, uprażonych
sól do smaku
4 łyżki oliwy z oliwek
500 g makaronu spaghetti

Sposób przygotowania:
1. Posiadając suszone pomidory w zalewie z oliwy, odsączamy je, a pozostałą oliwę odstawiamy na później. Jeśli mamy suszone pomidory bez zalewy, zalewamy je wrzątkiem. Aby dokładnie zmiękły, odstawiamy je na 10-15 minut.
2. Przygotowane pomidory, czosnek, uprażone wcześniej na patelni migdały, szczyptę soli oraz 4-5 łyżek oliwy wrzucamy do wysokiego naczynia i wszystko razem blendujemy. Jeśli zajdzie taka konieczność, możemy dodać odrobinę oliwy, aby pesto nie było zbyt gęste.
3. Gotujemy makaron i mieszamy go wspólnie z pesto. Opcjonalnie można dodać znowu odrobinę oliwy, jeśli makaron jest zbyt suchy. Wszystko wykładamy na talerze posypując parmezanem. Aby danie wyglądało bardziej efektownie, można dodać liście bazylii.

SMACZNEGO!

fot. wrzacakuchnia
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation