Kuchnia

Przepisy

Rurki z kremem.
Składniki na około 50 rurek (u mnie miały 8 cm długości):

0,5 kg mąki pszennej
250 g masła
250 g kwaśnej gęstej śmietany(18%)
szczypta soli
Ciasto szybko zagniatamy i chłodzimy w lodówce owinięte w folię przez minimum 0,5 h. Wyjmujemy i rozwałkowujemy na oprószonym mąką blacie, na bardzo cienki placek w kształcie prostokąta, o grubość ok. 1 - 2 mm. Kroimy długie paski, o szerokości około 1,5 - 2 cm. Foremki do rurek smarujemy masłem, nawijamy na nie paski. Jedną stronę rurki obtaczamy w cukrze, układamy na natłuszczonej lub wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Pieczemy ok. 15 minut w temperaturze 200ºC. Rurki powinny być jasnozłote. Studzimy, najbijamy kremem.

Krem:

250 ml śmietany kremówki (30/36%)
2 łyżki cukru pudru
Kremówkę ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania dodajemy cukier puder.

Smacznego! :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation