Kuchnia

przepisy

Clafoutis z wiśniami


Clafoutis to francuski deser, najczęściej z wiśniami lub czereśniami. Często pozostawiano pestki w owocach by nadać ciastu migdałowego aromatu. Michel Roux w swojej książce ‘Jajka’ napisał: ‘można też użyć innych miękkich owoców sezonowych, takich jak renklody, mirabelki, jeżyny czy gruszki’. Nie polecam na eleganckie przyjęcia, ponieważ troszkę trudno je dzielić na zgrabne porcje, może jest to jednak wina większej ilości owoców niż zalecał M. Roux. Polecam!

składniki na ciasto:

2 jajka
80g mąki
80g roztopionego i ostudzonego masła
60g cukru kryształu
150ml zimnego mleka
1 laska wanilii rozcięta wzdłuż
1 łyżka kirszu lub innej wódki wiśniowej (opcjonalnie)

dodatkowo:

100g masła (u mnie 40g)
350g dojrzałych wiśni bez pestek (u mnie 400g)
cukier kryształ lub cukier puder do dekoracji

Bardzo lekko roztrzepać widelcem jajka, dodać mąkę. Nadal mieszając dodać roztopione masło, potem stopniowo cukier i mleko. Dodać ziarenka wanilii i wiśniową wódkę. Wysmarować naczynie żaroodporne (20cm średnicy, 5cm głębokości) 60g masła. Na spodzie ułożyć wiśnie, które zalewamy ciastem. Pieczemy 10 minut w 200st, następnie zmniejszamy temperaturę do 180st. Pozostałe masło pokroić na małe kawałki, posypać nimi wierzch ciasta i piec jeszcze ok.25 minut do suchego patyczka lub czubka noża. Posypać ciasto cukrem i odstawić na kilka minut.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation