Kuchnia

kuchnia

Składniki (dla 3-6 osób w zależności od apetytu):
6 okrągłych cukinii
150 g brązowego ryżu
2 średnie cebule
2 ząbki czosnku
10 suszonych pomidorów w oliwie
garść świeżej bazylii
oliwa z oliwek lub masło klarowane
sól morska i świeżo mielony czarny pieprz
Ryż ugotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu.

Piekarnik rozgrzej do 200°C.
Cukinie umyj, zetnij górną część i wydrąż łyżką. Miąższ posiekaj.
Wydrążone cukinie oprósz wewnątrz solą, po czym ułóż w wysmarowanym oliwą lub masłem klarowanym naczyniu żaroodpornym i wstaw do piekarnika na 15-20 minut.
Cebule i czosnek drobno posiekaj i zeszklij na oliwie albo maśle. Dodaj miąższ cukinii, oprósz solą i pieprzem. Podsmażaj przez 10 minut na średnim ogniu.
Pomidory pokrój w niewielką kostkę i wrzuć je na patelnię. Podsmażaj przez kolejne 5 minut, często mieszając. Następnie dodaj ryż i posiekaną bazylię. Podsmażaj do czasu, aż woda z cukinii odparuje. Dopraw do smaku.
Tak przygotowanym farszem wypełnij podpieczone cukinie i wstaw ponownie do piekarnika na pół godziny.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation