Kuchnia

kuchnia - warzywa, salatki, surowki......

Ziemniaki paprykowe po turecku, tureckie frytki


Ten turecki przepis to prosty sposób na ciekawe ziemniaki, rodzaj frytek z sosem, który dodaje im interesujacego, orientalnego smaku. Smaczny dodatek do mięsa, ryb i dań wegetariańskich lub jako samodzielna przekąska.


4 duże ziemniaki

Sos:
2 łyżki pasty paprykowej (do kupienia w sklepach typu Kuchnie Świata, sklepach art. arabskimi i tureckimi)
1 łyżeczka cuminu
1 duży, przeciśnięty ząbek czosnku
Ew. sól do smaku

Ziemniaki umyć, obrać i pokroić w kostkę ok. 2x 2 cm.
Usmażyć na oleju, jak frytki, następnie odsączyć na papierowym ręczniku.

Z oleju, który pozostał na patelni wziąć 2 łyżki i wymieszać w salaterce z pozostałymi składnikami sosu. Usmażone ziemniaki dokładnie wymieszać z sosem, podawać ciepłe.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation