Kuchnia

jedzenie

Tęczowy deser

Składniki:

6 galaretek (fioletowa [owoce leśne], niebieska, zielona, żółta, pomarańczowa, czerwona)
mleko skondensowane słodzone 450g,
kefir 900g,
żelatyna 30g,
śmietana 30% 200g,
cukier puder do smaku,
kolorowe perełki


Przygotowanie:

Galaretkę fioletową należy rozpuścić w połowie wody (1 szklanka) i odstawić do schłodzenia. Mleko skondensowane i kefir mieszamy do połączenia się skąłdników. Powstałą masę dzielimy na sześć porcji. Każdorazowo odważamy 220 g masy. Do masy dodajemy 5 g żelatyny, wstawiamy na ogień i podgrzewamy ciągle mieszając aż do rozpuszczenia żelatyny, ale nie zagotowujemy.
Po rozpuszczeniu żelatyny masę rozlewamy do sześciu pojemników i odstawiamy w chłodne miejsce do stężenia. gdy masa stężeje to wylewamy na nią fioletową galaretkę. Rozrabiamy kolejno niebieską galaretkę w również w połowie wody. Następnie znowu odważamy 220g masy, dodajemy 5g żelatyny i ją rozpuszczamy.
Rozlewamy do szklanek na stężałą galaretkę. Postępujemy tak aż do wyczerpania składników. Kolory powinny ułożyć się w kolor tęczy. Gotowy deser dekorujemy ubitą z cukrem pudrem śmietaną i posypujemy cukrowymi perełkami lub kolorową posypką. Życzę smacznego :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation