Kuchnia

foodie

Banoffee Pie

Banoffee Pie
[tortownica o średnicy 23 cm]

Składniki:
190 g herbatników
65 g masła
mała puszka gotowej masy krówkowej (370 g)
3 średnie banany
sok z cytryny do skropienia bananów aby nie ściemniały
250 ml śmietany 30%
1 łyżka cukru pudru
1 opak. śmietan-fixu
50 g gorzkiej czekolady



Herbatniki kruszę i rozdrabniam za pomocą blendera na konsystencję "piasku". Masło rozpuszczam w rondelku i pozostawiam do ostudzenia. Następnie dodaję do pokruszonych ciastek roztopione masło i mieszam. Dno i boki tortownicy o średnicy 23 cm wykładam ciasteczkową masą i dociskam. Wkładam do lodówki.
Podgrzewam masę krówkową w puszce i wykładam na herbatnikowy spód. Rozsmarowuję równo przy pomocy łyżki. Obieram banany, odkrawam końcówki i kroję w grubsze plasterki, skrapiam sokiem z cytryny, aby nie ściemniały, po czym układam równomiernie na masie krówkowej. Schłodzoną śmietanę ubijam z cukrem pudrem i śmietan-fixem. Banany przykrywam kremem sporządzonym z bitej śmietany. Na wierzch ścieram gorzką czekoladę. Wstawiam na kilka godzin do lodówki.

Smacznego! :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation