Moda damska

kuchnia

SERNIK Z BIALA CZEKOLADA I BOROWKAMI.

Składniki:
przepis autorstwa Liski z blogu White Plate, podaje z moimi małymi modyfikacjami

Spód:

200 g owsianych ciasteczek orzechowych
100 g masła, roztopionego i ostudzonego


Masa:

1 kg sera mielonego (u mnie waniliowy, już słodzony)
1 budyń waniliowy (40 g)
3 jajka
50 g miękkiego masła
200 g białej czekolady, pokrojonej na małe kawałeczki
250 g borówek



Ciasteczka pokruszyć w malakserze (lub wałkiem). Połączyć z masłem. Wylepić nimi spód tortownicy o średnicy ok. 26 cm. Tortownicę owinąć folią aluminiową (ma to zapobiec wypływaniu masła).
Piekarnik nagrzać do 180 st C.
Wstawić tortownicę, podpiekać spód 10 minut. Wyjąć z piekarnika.
Ser zmiksować z budyniem. Miksując dodawać po jednym jajku i masło. Na końcu wmieszać do masy czekoladę.
Wlać na podpieczony spód, na wierzchu ułożyć owoce.
Zmniejszyć temperaturę piekarnika do 175 st C i piec sernik 45-50 minut. Gdyby za szybko się rumienił, należy wierzch przykryć folią aluminiową.
Po upieczeniu wyłączyć piekarnik, uchylić lekko drzwiczki i zostawić sernik do całkowitego wystygnięcia w piekarniku.
Zimny sernik przełożyć do lodówki i schłodzić go przez 4-6 godzin.

*** Sernik piekłam w opiekaczu z termoobiegiem. Spód tak jak w przepisie 10 minut (w 170 stopniach), zaś całość około godziny w 160 stopniach. Na koniec włączyłam na moment grzanie od góry dla przyrumienienia wierzchu.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation