Biżuteria

Biżuteria

Tarta z owocami lata i musem z białej czekolady


Składniki na spód:

- 150 g mąki pszennej
- 100 g zimnego masła
- 50 g cukru pudru
- 1 żółtko

Składniki na spód szybko zagnieść, włożyć do lodówki i schłodzić co najmniej 30 minut. Po wyjęciu z lodówki ciasto rozwałkować i wyłożyć nim formę do tarty z wyjmowanym dnem, wysmarowanej wcześniej masłem (o średnicy 23 cm). Nakłuć widelcem. Ciasto przykryć papierem do pieczenia i obciążyć kulkami ceramicznymi bądź fasolą. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni. Piec około 15 minut, następnie zdjąć papier z obciążeniem i piec kolejne 10 minut. Wystudzić.

Składniki na mus:

- 200 g białej czekolady
- 150 ml śmietany kremówki (30 lub 36%)
- 150 g mascarpone

Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Odstawić do lekkiego przestudzenia. Kremówkę ubić mikserem na sztywno. W osobnym naczyniu zmiksować mascarpone z przestudzoną białą czekoladą. Dodać ubitą kremówkę i delikatnie wymieszać łyżką. Mus wyłożyć na wystudzony spód. Schłodzić w lodówce. Przed podaniem udekorować owocami lata (u mnie poziomki, drobne truskawki i jagody).

Smacznego! :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation