Kuchnia

desery

Tarta jagodowa z kremem budyniowym

Składniki:

CIASTO:
200g mąki,
150g masła,
100g cukru pudru,
3 żółtka,
KREM:
3/4 opakowania budyniu śmietankowego,
270ml mleka,
3 łyżki cukru,
1 duża łyżka masła,
jagody 300g + 4 łyżki
listki mięty do dekoracji

Przygotowanie:

Na stolnicę wysypujemy mąkę, cukier puder, dodajemy zimne masło i siekamy nożem aż do uzyskania konsystencji kaszy. Następnie dodajemy żółtka, chwilkę siekamy, a dalej już rękoma zagniatamy ciasto. Z ciasta tworzymy kulę i wkładamy na co najmniej godzinę do lodówki. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na cienki placek i wyklejamy nim formę do tarty (29cm). Formę wcześniej warto wysmarować cienko masłem. Ciasto pieczemy około 20 minut w 180 stopniach, aż do zarumienienia. Ciasto należy nakłuć widelcem, aby nie urosło podczas pieczenia. Dodatkowo można je obciążyć grochem lub ceramicznymi kulkami. Ciasto studzimy. Do szklanki odlewamy trochę mleka i rozrabiamy w nim budyń. Resztę mleka zagotowujemy z masłem i cukrem. Gotujemy budyń i studzimy go. Wystudzony budyń miksujemy z 4 łyżkami jagód i wykładamy na kruche ciasto. Całość posypujemy resztą jagód. Odstawiamy do lodówki, aby masa stężała. Ciasto ozdabiamy listkami mięty i kiściami czerwonej porzeczki. Smacznego :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation