Kuchnia

na zdrowie

Czerwona papryka

Czerwona papryka to przede wszystkim bogactwo beta-karotenu, a także dobre źródło witamin z grupy B, kwasu foliowego i witaminy E. Warto wiedzieć, że jedna czerwona papryka pokrywa dzienne zapotrzebowanie na witaminę A, która stymuluje procesy widzenia. Natomiast w połączeniu z witaminą E poprawia stan skóry, włosów i paznokci. Poza tym nie tylko regeneruje naskórek i odbudowuje włókna kolagenowe, ale również wzmacnia naczynia krwionośne. Czerwona papryka jest cennym źródłem karotenoidów, które skutecznie walczą z trądzikiem. Natomiast kapsaicyna - organiczny związek chemiczny, który odpowiada za piekący smak papryki chili - pomaga organizmowi spalić więcej kalorii. Ma działanie przeciwzapalne i przeciwnowotworowe, a także wspomaga układ pokarmowy i układ krążenia.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation