Kuchnia

food

pierś z kurczaka zapiekana z mozzarellą i pomidorami

Potrzebne będą:
- 2 piersi z kurczaka
- opakowanie jogurtu greckiego
- 1 łyżka miodu
- oliwa z oliwek
- opakowanie sera mozzarella
- opakowanie pomidorków koktajlowych
- suszone oregano
- bazylia (ja miałam świeżą)

1. Piersi rozkrawamy na mniejsze, cieńsze filety.

2. Każdy kawałek smarujemy oliwą i posypujemy papryką oraz solą. Wszystko dokładnie wcieramy. Na koniec oprószamy mąką i przekładamy je do miski.
3. Przygotowujemy marynatę: Jogurt mieszamy z łyżką miodu, łyżką oliwy z oliwek. Dodajemy go do kurczaka i wszystko delikatnie mieszamy, tak, aby każdy kawałek obtoczony był marynatą. Zostawiamy w temperaturze pokojowej na ok. 4 godziny.
4. Pomidorki płuczemy, osuszamy i przekładamy do miski. Dodajemy trochę oliwy, sól oraz suszone oregano. Wszystko delikatnie mieszamy.
4. Kurczaka przekładamy do naczynia żaroodpornego (razem z marynatą). Na filetach układamy plasterki mozzarelli. Dodajemy pomidorki - kilka przecięłam na połówki i ułożyłam rozcięciem do góry (łatwiej się je później jadło).
5. Wszystko posypujemy posiekaną bazylią i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 210 stopni C. Pieczemy 15 minut.


Zdecydowałam się podać tę potrawę razem z ziemniakami zapiekanymi z ziołami. Do tego celu wybrałam małe, młode ziemniaki, dokładnie je umyłam, niektóre przekroiłam na pół i przełożyłam do miski. Następnie dodałam oliwę, sól oraz zioła prowansalskie i wszystko dokładnie wymieszałam, w taki sposób, aby ziemniaki pładnie pokryły się całą miksturą.
Przełożyłam na blachę wyłożoną folią aluminiową i posmarowaną oliwą. Zapiekałam 15 minut w piekarniku, po czym dołożyłam naczynie żaroodporne z mięsem i całość piekłam przez kolejne 15 minut.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation