Sport i fitness

Fitness

Klopsiki (i inne zjawiska pogodowe) w sosie curry.

Składniki:

500g mięsa mielonego np drobiowego
3 spore cebule
garść rodzynek
jajko
kajzerka lub łyżka bułki tartej
1 ząbek czosnku
sól/pieprz/majeranek do smaku
jogurt naturalny np grecki
przyprawa curry
ok. 1/2l bulionu warzywnego lub wody
ewentualnie łyżka mąki kukurydzianej do zagęszczenia sosu
natka pietruszki
Przygotowanie:

Z mięsa mielonego, namoczonej kajzerki, jajka, przeciśniętego czosnku i przypraw zrobić masę na kotleciki mielone.
Cebulę pokroić z piórka i zeszklić na łyżce oleju w głębokiej patelni.
Wyjąć cebulę i obsmażyć na złoty kolor kotleciki wielkości większych orzechów włoskich.
Dodać zeszkloną wcześniej cebulę, rodzynki i podlać wszystko bulionem. Doprowadzić do wrzenia, przykryć patelnię i dusić przed ok 10 minut na niewielkim ogniu.
Potrawkę doprawić sporą ilością curry. Potrawa powinna nabrać żółtego odcienia i wyraźnego zapachu przyprawy.
Na koniec dodać ok. 3 łyżki jogurtu naturalnego i wymieszać. Następnie zdjąć z ognia.
Podawać z ryżem ugotowanym na sypko. Przed zaserwowaniem, posypać posiekaną natką pietruszki.


Moja rada:

Potrawka pięknie gęstnieje po kilkunastu minutach, a sos robi się bardziej kremowy i dokładnie pokryje kotleciki. Na zdjęciu nie udało mi się tego pokazać, ponieważ dzieciaki były strasznie głodne i nie mogłam czekać aż sos zgęstnieje.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation