Kuchnia

Przepisy na ciasta i nie tylko...

Tartoletka : Składniki na biszkopt: duża blacha

5 jajek

szkl cukru

1,5 szkl maki

lyzżczka proszku do pieczenia

Bialka ubic na sztywno potem dodać cukier i ubijać aż się rozpuści, potem dodajemy żoltka i na końcu makę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Następnie gotowe ciasto wylacć na wysmarowana i wysypana bulka tartą blachę (wymiar standardowy ) prodiz lub tortownice i wsadzić do nagrzanego pieca do 180 stopni na 40 min do tzw suchego patyczka. Gdy biszkopt wyrósł i się upiekł wykładamy go z pieca i rzucamy o blat lub podłogę żeby nie opadł. Pozostawiamy do wystygnięcia i przekrawamy na pół .

Składniki na masę : duża blacha

2 kostki masła

pół szkl lub 3/4 szkl cukru pudru wszystko zależy od truskawek jakie są kwaśne

pół kg truskawek

dodatkowo:

2 galaretki truskawkowe

Wykonanie truskawki płuczemy, obieramy z szypułek i blendujemy na jednolitą masę. Następnie do miski wkładamy masła ucieramy na puch dodajemy cukier puder ucieramy, i na końcu wlewamy zblendowane truskawki i ucieramy do uzyskania jednolitej masy.

Składanie ciasta:

Biszkopt przecinamy na pół , smarujemy masą truskawkową ( odrobinę masy zostawiamy na wierzch ciasta ) przykrywamy drugim biszkoptem . Wierzch smarujemy resztą ciasta na nim układamy połówki truskawek i całość zalewamy tężejącą galaretka truskawkową zrobioną wg przepisu . Gotowe ciasto wkładamy do lodówki do całkowitego stężenia .
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation