Design

Design

Ciasteczka cytrynowe „Lemonki”
Ciasto:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 250 g zimnego masła (pokrojonego w małą kostkę)
- łyżeczka cukru waniliowego (opcjonalnie)
Nadzienie cytrynowe:
- 3 cytryny
- 4 jajka
- 1 szklanka cukru
- 1/4 szklanki mąki pszennej

Przepis
Do miski przesiać mąkę i cukier puder. Dodać pokrojone w kostkę zimne masło. Ciasto wyrobić i wyłożyć nim dno prostokątnej formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wymiary formy to 30×20 cm. Ciasto piec 25 minut w temperaturze 180 st. C na złoty kolor.Wyjąc z piekarnika i przestudzić w foremce.
Do miski zetrzeć skórkę z dwóch wyszorowanych i sparzonych cytryn. Wszystkie cytryny przekroić na pół i wycisnąć z nich sok do tej samej miski. Dodać rozbełtane jajka, szklankę cukru i 1/4 szklanki przesianej przez sito mąki. Całość dokładnie wymieszać (masa będzie rzadka) i wylać na upieczone ciasto. Piec ponownie 20 minut w temp. 180 st. C. Ostudzone ciasto pokroić na kwadraty. Przed podanie posypać cukrem pudrem. Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation